Programatorii: Plata vs Productivitate

Productivitatea programatorilor nu e prea evidenta. As zice ca nu e evidenta deloc. Un om din vanzari care vinde de 10 ori mai mult decat restul echipei va fi remarcat si recompensat pe masura. Totusi, cei mai buni programatori nu scriu de 10 ori mai multe linii de cod si nici nu lucreaza cu 10 ore mai mult. Programatorii sunt mai eficienti cand evita scrierea de cod.

Programatorii devin mai eficienti prin evitarea scrierii de cod cand realizeaza ca problema ceruta nu trebuie intotdeauna doar rezolvata ci poate fi gasita si o sursa unde a fost deja rezolvata, prin folosirea de cod reutilizabil sau reeditabil (de preferat).

Programatorii triseaza dar sunt productivi. Si totusi, nu primesc aprecieri de genul: “Ai fost de n de ori mai productiv decat daca rezolvai asta reinventand roata”. In cel mai bun caz primesc un “Minunat!”, “Deosebit!” sau “Buna idee!”. In niciun caz un bonus 😀 In cazul pozitiv, trece ceva timp pana cand e remarcata economia de timp obtinuta. Sau in cel negativ, trece mult timp pana la observatia ca programatorii care mitraliaza cod la tastatura cu furie si nerv nu produc mai nimic.

Imaginea consacrata si boema e a programatorului care isi deschide editorul preferat, si incepe sa mitralieze cod la tastatura, livrand la final cod curat (bug free :P), stabil si scalabil, de la zero. O imagine mai precisa si necesara e a programatorului care priveste tacut in gol timp de cateva minute si apoi exclama ca “Am vazut asta undeva!“.

http://www.youtube.com/watch?v=jwMj3PJDxuo
This entry was posted in Devel and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Programatorii: Plata vs Productivitate

  1. Sheep says:

    Practic ai uitat cea mai importanta diferenta intre sales si development: vanzatorii sunt evaluati dupa cantitate (money money money), iar programatorii – dupa calitate. De acolo si sistemul de apreciere diferit (cu efect imediat in cazul vanzatorilor, cu o confirmare a valorii proiectului in timp, in “tagma calculatoristilor”). Cu toate astea, in online, una fara alta nu se poate 😉

Comments are closed.