TrageriLaSorti.ro

Apropos de TrageriLaSorti.ro, Intrebarile de mai jos ne-au fost adresate (lui Matei si mie :p) pentru un articol de efect de pe Wall-street.ro 🙂 Alex Goaga intreaba. Matei Pavel raspunde. Io public 🙂

De ce TrageriLaSorti.ro, cand exista Random.org, de exemplu? Ce aduce acesta in plus pentru utilizatorii din Romania si DE CE am apela la TLS.ro in loc de Random.org?

Problema se pune intai “de ce TrageriLaSorti sau Random.org”, si iti voi raspunde cu motivatia pentru care un astfel de sistem este esential in organizarea unui concurs corect.

La acest moment, in marea majoritate a cazurilor, in urma extragerii organizatorii nu pot sa ofere nicio garantie ca toti participantii care au intrunit conditiile de participare la concurs au fost si inscrisi in extragere. Imagineaza-ti ca ai trimis un cod de pe produs, ai primit confirmarea ca esti inscris in extragere dar, din cauza unei probleme tehnice, in lista finala numele tau nu apare. Nu poti verifica. Din cate stii tu, lista de participanti poate sa fie compusa doar din numele prietenilor programatorului care administreaza sistemul 🙂

Totodata, presupunand ca lista este completa, nu exista garantia ca softul folosit pentru extragere functioneaza, intr-adevar, aleator. Fiecare concurs foloseste ce soft vrea, fie el un simplu fisier excel, un programel descarcat de pe internet, sau, in multe cazuri (din pacate), un script facut la repezeala direct de programatorii care au dezvoltat si mecanismul de concurs. Daca au gresit in cod? Poti stii?

Din aceste doua considerente principale este nevoie de o autoritate unica, independenta, automatizata care sa efectueze extragerile intr-un mod transparent si 100% aleator.

De ce TrageriLaSorti si nu Random.org? Random.org este un sistem care promoveaza conceptul de “aleator”, nu este un sistem dedicat extragerilor de premii la concursuri (desi au un modul dedicat acestui lucru, disponibil doar cu plata). Din acest motiv foarte multi organizatori profita de renumele Random.org si, in loc sa foloseasca sistemul platit, cel care ofera garantii reale, folosesc widget-ul de pe homepage pentru a genera un numar aleator. Acel numar apoi este introdus in alta interfata (proprie, a organizatorilor) care afiseaza pe ecran castigatorul. Ne intoarcem deci la aceeasi problema de mai sus: lipsa de transparenta si lipsa modalitatilor de control la care participantii au dreptul.

Primul motiv ar fi, deci, ca Random.org nu este un sistem dedicat acestei nevoi si deja creeaza confuzie.

Al doilea motiv ar fi localizarea. Organizatorii care au o plaja larga de participanti (de toate varstele si din toate mediile de la rural la urban) ar trebui sa puna la dispozitia participantilor un sistem in limba lor nativa, care sa prezinte clar garantiile pe care le ofera.

Al treilea motiv, putin mai tehnic, este legat de capacitatile sistemului. Sistemul nostru tine cont de sanse multiple si poate fi configurat (in cadrul unei extrageri) sa nu acorde mai multe premii aceluiasi participant, chair daca acesta are mai multe sanse in concurs. Totodata, afisarea si consultarea listei de participanti/castigatori este mai simpla si intuitiva, in sensul ca un participant poate fi definit prin mai multe campuri: unul pentru afisarea rezultatelor, altul pentru verificarea listei de participanti (care poate sa nu fie facut public). Asta inseamna ca poti sa afisezi o lista de participanti cu numele lor dar ei sa poata verifica participarea introducandu-si adresa de email.

Al patrulea motiv este unul contabil: ca sa lucrezi cu TrageriLaSorti.ro nu trebuie sa fii inregistrat ca operator intracomunitar (Random.org este din UK) 🙂

Cum veti incerca sa faceti cunoscut proiectul/ce buget de advertising aveti?

In acest moment contactam direct agentiile care organizeaza promotii pentru diversi clienti, strangem feedback si incercam sa ne adaptam oferta astfel incat sa putem crea relatii pe termen lung, care sa puna in sfarsit capat indoielilor legate de tragerile la sorti la concursuri.

Odata ce ajungem la o forma finala, vom lansa o campanie de constientizare pe site-uri de profil (Konkurs.ro spre exemplu), pentru a pune “in garda” participantii la concursuri ca au dreptul de a stii cu siguranta ca efortul depus la diferite concursuri nu este in van 🙂

Nu avem un buget fix, vom investi pe parcurs, in functie de cum evolueaza lucrurile.

Care considerati ca este potentialul pietei? Cate concursuri cu extragere la sorti estimati voi ca au loc lunar/anual?
Vorbim de sute de concursuri organizate lunar, dintre care cateva zeci cu o baza mare de participanti. Aici includem doar concursurile care isi desemneaza castigatorii printr-o forma sau alta de tragere la sorti.
Daca la potential al pietei de te referi si la o estimare de incasari, habar n-am 🙂 Nu ne pasa in acest moment. Important pentru noi acum este reglementarea unui domeniu in care fiecare face cum il taie capul si increderea participantilor in concurs si, implicit, in brandul din spatele lui, este diminuata considerabil.
Ca dovada, extragerile mici, pana in 100 de participanti, sunt gratuite. Trebuie doar sa intelegi de ce trebuie sa faci extragerea cu TLS si sa iti respecti participantii suficient de mult cat sa-ti pese 🙂
Recomandarea noastra pentru toti cei care participa la un concurs este sa nu o faca pana nu au garantia unei extrageri corecte si transparente. Desigur, daca participi pentru ca iti place mecanismul si nu-ti pasa de premiu, o poti face in continuare, indiferent de extragere 🙂
Ce concurenta LOCALA aveti? (stiu ca se fac si pe plan local dar se cer tarife destul de mari – ceva de genul 2-300 euro/extragere. De ce aceste sume mari si CINE sunt, repet, concurentii?)

Local concuram in principal cu lipsa de informare. Multora dintre organizatori nu le pasa decat sa fie acoperiti de lege (si legea este extrem de “subtire” in domeniu, este usor sa fii acoperit) iar cei care se ocupa direct de extragere, tot din lipsa de interes, se multumesc sa treaca in regulament faptul ca “va fi prezenta o comisie formata din X Y si un notar public/avocat” – de parca notarul public sau avocatul rezolva ceva 🙂 Account managerii de la diverse agentii ar jura cu mana pe Biblie ca ei fac totul extrem de corect, desi nici macar nu si-au pus problemele pe care le prezentam noi – probleme reale si importante.

Ce vrem noi este sa fim un provider pentru agentii – ei sa continue sa efectueze extragerile pentru clienti, dar sa o faca transparent, public, prin TLS mai exact, nu intr-o camaruta in care este o “comisie” cu reprezentati fara pregatire tehnica si, de fapt, fara niciun rol decat acela de a privi un ecran pe care apare un nume 🙂 Ca un side-note, sa stii ca si extragerile filmate ridica de multe ori aceleasi indoieli, dar, din nou, “da bine” sa spui ca o filmezi.

Obisnuinta de a face extragerile “ca sa fie”  duce la o reticenta exagerata la care nu ne-am asteptat. Vorbesc aici chiar de branduri foarte mari 🙂

Am citit pe site ca folositi o tehnologie ultra-mega, fizica cuantica (!). Cei de la Random.org de exemplu, ce tehnologie folosesc? E diferita? In ce fel? Cat a costat primirea dreptului de a folosi acest sistem?
Noi folosim un dispozitiv omologat in acest sens care intr-adevar sa bazeaza pe un principiu fundamental al fizicii cuantice. Random.org foloseste un sistem bazat pe receptoare radio, plasate in mai multe tari, setate pe diferite frecvente pe care nu emite niciun post. Foarte inventiv si sunt convins ca la fel de eficient. Si sistemul lor este omologat, deci aici ramane la latitudinea fiecaruia sa decida care este “mai sexy”. Cert este ca al lor este unic in lume, custom-built. Noi l-am cumparat pe al nostru 🙂
Cum puteti dovedi, in cazul unor plangeri de la clienti/concurenti, ca sistemul nu poate fi hacked si alegerile nu pot fi trucate/aranjate?

In primul rand, suntem evaluati zilnic prin serviciul McAffee Secure care supune site-ul la o baterie complexa de teste. Zi de zi, fara oprire 🙂 Aceasta forma de securitate este folosita de mii de site-uri din intreaga lume printre care si companii precum Toshiba sau EastBay. Vorbim de magazine online, cu sute de mii de clienti, care se incred in acest serviciu. Ceva mai safe nu am gasit 🙂

In al doilea rand chiar daca ai reusi sa hack-uiesti site-ul, nu te-ar ajuta prea mult, pentru ca extragerile si datele introduse sunt tratate extrem de generic. Ca sa influentezi rezultatele unei anumite extrageri ar trebui sa poti identifica extragerea si participantii ei, ori sistemul nostru nu permite acest lucru.

Daca o companie decide sa faca o extragere, e alegerea lor ce nume dau extragerii, ce informatii incarca despre participanti (poate fi o lista de ID-uri, sau username-uri sau o lista de identificatori criptati). Nici noi nu am putea favoriza pe nimeni chiar daca am vrea 🙂

Cat ati investit in proiect si ce venituri estimati in primul an de activitate?
Investitia este irelevanta si nu estimam venituri, ti-am zis, nu asta este scopul principal si nu avem nici o baza reala pe care sa o folosim la estimari 🙂 Vrem sa se faca lucrurile corect in Romania, atat. M-am plictisit de replica “business is business” sau “hai, lasa-ma, ca sigur e vorba de bani”. Este un proiect necesar, spune-i “de suflet”, care trebuie sa existe. L-am facut noi. Vor iesi si bani, cum este normal, dar ne vom bucura ca de un bonus. Bucuria mare va fi cand TLS va deveni un fel de serviciu “oficial” pentru extrageri.
Cum arata structura actionariatului? (voi doi, 50-50%?)
50-50, da

 

This entry was posted in Devel and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.